Rodzaje napojów mlecznych

Napoje mleczne są doskonałą alternatywą dla mleka.

Fermentowane napoje mleczne, do których zaliczamy jogurty, kefiry, zsiadłe mleko i maślankę, polecane są przede wszystkim tym osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru mlecznego.

Jogurt naturalny powstaje w wyniku złożonego procesu fermentacji mleka pasteryzowanego z dodatkiem żywych kultur bakterii i innych substancji, takich jak mleko w proszku czy substancje smakowe. Bakterie te hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, w naturalny sposób wzmacniają błonę śluzową, łagodzą dolegliwości jelitowe, działają przeciwzapalnie i wzmacniają układ odpornościowy. Jogurt jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także wapnia, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Jego spożycia wpływa na zmniejszenia wchłaniania cholesterolu.

Natomiast zsiadłe mleko, zwane inaczej kwaśnym mlekiem, powstaje ze świeżego mleka poddanego naturalnemu procesowi fermentacji. Mleko to posiada właściwości odżywcze i zdrowotne. Ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zawiera także dobrze przyswajalny wapń i witaminy z grupy B.

Naturalny biały jogurt mlecznyDo napojów mlecznych należy także kefir. Mleko, z którego powstaje, poddawane jest najpierw pasteryzacji, a następnie ukwaszaniu. Spożycie kefiru ma pozytywny wpływ na regulację procesów przemiany materii, odbudowuje florę bakteryjną przewodu pokarmowego, a także łagodzi skutki zatruć pokarmowych. Kefir usprawnia także procesy przyswajania białka i wapnia, obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi. Hamuje także rozwój bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym, a także dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B. Dodatkowym atutem kefiru, jest jego zdolność do rozkładania związków rakotwórczych, które przyswajane są przez organizm wraz z żywnością.

Maślanka powstaje w wyniku poddania oddzielonego mlecznego płynu od zmaślonej śmietany, procesowi homogenizacji, pasteryzacji i ukierunkowanej fermentacji. Maślanka ma niższy poziom tłuszczu i jest łatwiej trawiona niż słodkie mleko. Wzmacnia system immunologiczny, wpływa także na wydzielanie soków trawiennych i perystaltykę jelit.

Wszystkie te napoje występują także w odmianach owocowych, warzywnych i ziołowych.