Mleko kozie i mleko owcze

Mleko kozie cieszy się coraz większą popularnością. Zapotrzebowanie na mleko kozie stale rośnie, mimo jego dosyć wysokiej ceny, zyskuje sobie coraz większą liczbę zwolenników.

Choć największą popularność zyskało mleko krowie, to właśnie to pochodzące od kozy jest jednym z najstarszych pokarmów człowieka. Na rynku dostępne są także sery, twarożki i jogurty wytworzone na bazie tego mleka.

Mleko kozie, w przeciwieństwie do mleka krowiego, ma lekko żółte zabarwienie i korzenny, nieco słony smak. Pod względem składu, przypomina ono mleko krowie, jednak jest ono bardziej kaloryczne. Szklanka takiego napoju dostarcza 1368,2 kalorii.

Mleko kozie zawiera większą ilość soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru, a także więcej tłuszczu i białka. W zamian za to, mleko kozie ma mniejszą ilość kwasu foliowego i witaminy B12, co przy długotrwałym jego spożywaniu może doprowadzić do anemii.

Mleko kozie zawiera za to taką samą ilość witaminy A, ale jest ona w postaci karotenu, który zabarwia to mleko na kremowy kolor. Mleko to jest łatwiej trawione przez nas organizm, gdyż zawarte w nim kuleczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim. Dzięki rozproszeniu tłuszczu nie zbiera się ono na powierzchni mleka, tylko równomiernie się w nim rozkłada.

Mleko kozie, w porównaniu do mleka krowiego, w większym stopniu wpływa na rozwój w przewodzie pokarmowym bakterii, które chronią przed groźnymi zatruciami i chorobami. Mleko kozie, w większości przypadków, może być spożywane przez osoby uczulone na białko zawarte w mleku krowim, gdyż jest ono gatunkowo inne, jednak nie nadaje się ono do karmienia niemowląt.

Natomiast mleko owcze w znacznym stopniu różni się od mleka krowiego. Zawiera ono dwa razy więcej tłuszczu i białka, natomiast posiada niższą zawartość wody. Mleko owcze, ze względu na swój specyficzny zapach, nie jest chętnie spożywane. Najlepiej smakuje wtedy, gdy zrobi się z niego ser.

Mleko to, ze względu na wysoką zawartość białka i tłuszczu, nie jest odpowiednim produktem dla dzieci.